Hvordan forholde seg til hverandre etter skilsmisse?

Posted on

Foreldresamarbeid etter skilmisse

FORELDRESAMARBEID ETTER SKILSMISSE

Dette er et innlegg til dere som til slutt måtte ta beslutningen dere lenge har prøvd å unngå. Til dere som lenge har strevd for å få forholdet til å fungere, men som til slutt måtte gi opp. Til dere som har valgt å skille lag og som tenker: hva nå?
Ca 40 % av ekteskap går i oppløsning. For de fleste er det en prosess som har gått over lang tid, en sorgprosess, som mange kaller det.

For det er ikke sant det som ofte blir sagt, at vi gir for lett opp i dag. Par som går fra hverandre har i de fleste tilfeller flere slitsomme år bak seg. Flere år med ambivalens og et sterkt ønske om å unngå det de skjønner holder på å skje.

Hva nå?
Det er så mange temaer jeg kunne velge å skrive om når det gjelder den første tiden etter brudd. Sorgprosessen, typiske reaksjoner hos barn, om barn bør skjermes eller involveres, osv osv. Men i dette innlegget har jeg lyst å si litt om godt nok foreldresamarbeid. For med «hva nå» tenker jeg, hvordan skal det samarbeidet som før var under samme tak nå fungere når det på et vis blir delt i to. Hva er godt nok foreldresamarbeid?

TANKER FRA ET SKILSMISSEBARN

Fra boka «godt nok samarbeid etter samlivsbrudd» Av Helle Myrvik

For over 30 år siden ble min tilværelse delt i en mammaverden og en pappaverden- jeg hadde blitt et skilsmissebarn. Fra da av var jeg i pappaverden fra onsdag ettermiddag til torsdag morgen, samt annenhver helg. Resten av tiden var jeg i mammaverden. Jeg kan knapt huske at tilværelsen har vært annerledes.
De to verdenene mine var veldig forskjellige. I de to verdenene var det to helt adskilte sett med regler og koder for oppførsel, påkledning, leggetider og middagsmenyer. Jeg – skilsmissebarnet – hadde ulik rolle og funksjon i mine to verdener. Dette merket jeg. Jeg oppfattet at det var ulike forventninger om oppførsel og framtoning, og jeg forholdt meg intuitivt til forventningene. Jeg var en Helle i mammaverdenen og en helt annen Helle i pappaverdenen.
En sjelden gang ble de to verdenene brakt sammen. Det kunne skje tilfeldig, på gaten eller i butikken. Da visste jeg ikke alltid hvilken Helle jeg skulle være. Ett eksempel: jeg er med pappaen min i butikken og møter en av mammas gode venninner. Jeg vet ikke hva jeg skal si, hvordan jeg skal stå, jeg ser hennes strenge blikk på pappa… Jeg kan ikke annet enn å løpe min vei… ekkelt, vil ikke… Slike møter ble uhåndterbare for meg. Jeg var ikke den samme personen i mammaverden som i pappaverden, og jeg kunne ikke fremstå som begge på en gang- hvordan kunne jeg vel det?

Når jeg leste denne historien ble jeg opptatt av den «skvisen» flere barn opplever at de står i. Jo større konflikten er mellom foreldre, jo verre oppleves den «skvisen» og det å bli dratt mellom mamma og pappa. Og det er her det er så viktig å vite, at en kan gjøre noe for sine barn, for at de skal oppleve minst mulig av denne drakampen. Og det er ikke lett når konflikten er stor.

Siden det ofte er konflikter mellom foreldre etter brudd, må vi kanskje senke forventningene. Katrin Koch, spesialist i klinisk psykologi, sier at idealet om samarbeid må erstattes med et ideal om at man på et vis går inn i en forretningsrelasjon. At man oppfører seg som om man var kollegaer på en arbeidsplass. Man liker hverandre kanskje ikke, men har felles sjef og felles mål for jobben, og man er satt til å løse en oppgave sammen. Slik kan det også være i foreldresamarbeid også. Den felles oppgaven er praktisk tilrettelegging rundt barna, og målet er å gjøre livet mest mulig oversiktlig for dem. Det er godt nok, sier hun.

Og om konflikten er stor, prøv å ha færrest mulig møtepunkter. Koch mener man hele tiden kan spørre seg selv hva som er best av to onder: to kjeftende foreldre, eller et barn som går alene til døren mens far eller mor blir sittende i bilen?

Et godt nok samarbeid er høflig og ikke anklagene.

Som terapeut anbefaler jeg å søke hjelp, også i den fasen der en går fra hverandre. Nettopp for å få til et best mulig samarbeid.

-Silje-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *