Skilsmisse -et godt alternativ?

Posted on

Hvorfor, når følelsene mine blir kalde, hvorfor er det ikke da bedre å bare starte på ny? Så slipper jeg å streve for å få tilbake det jeg mistet i forholdet, og heller begynne på ny med en annen.

Familieterapi

Jeg tror mange tenker dette, og i noen tilfeller er det det beste. Men en ser altfor ofte de unødvendige skilsmissene, der partene hadde hatt det bedre om de gjorde forsøk på å holde sammen. Hvorfor er det slik?

Sissel Gran, en kjent psykolog og samlivsterapeut sier at en i nye forhold har en tendens til å repetere sine gamle mønstre. Vi drar inn gamle drømmer i det nye forholdet og rekonstruerer mange av de samme situasjonene som skuffet oss sånn i det forrige forholdet. Hun sier at læring fra tidligere smertefulle erfaringer ser ut til å være relativt liten hos mange. Heller enn å være rustet når ubehag dukker opp i neste forhold, gjenskapes de samme tankene og følelsene som sist.

Og fra barns perspektiv er skilsmisse fryktelig sårt og vanskelig, og det hjelper ikke stort på smerten at skilsmisse er vanlig. Barn av skilte foreldre preges ofte av en iboende usikkerhet og sårbarhet:

  • Er det greit at jeg er her?
  • Er jeg ønsket?
  • Hvor er egentlig hjemme?
  • Følelse av tomhet
  • Følelse av hjemløshet
  • Følelse av rotløshet

Forskning sier at skilsmisse er noe av det mest traumatiske et voksent menneske kan gå gjennom. Det er derfor gode grunner til å søke hjelp før en tar et endelig valg. Både for sin egen del og for barnas.

Silje

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *