Endelig helg! Snart…

Posted on

Fredag 2
Mamma..Hvilken dag er det i dag? Har vi fri? Nei, vennen. I dag skal du i barnehagen. Men vet du: I morgen, da er det lørdag. Da har vi fri!

Det gjentas hver uke, nesten hver dag. Er det snart helg?

Jeg leser nå en bok av John Gottman, som har forsket på samliv over flere år. Han skriver om noe som jeg tenkte er fint å dele på en fredag, rett før helgen. Vi har ofte høye forventningene til tid og kos sammen med familien. Forventninger som ofte ikke stemmer med det som skjer, fordi mange går inn i helga så trøtte og slitne og med en altfor kort lunte på slep. Så kort at den fort ender opp i krangling. Kanskje det han skriver kan være med på å gi deg en sånn helg som du hadde gledet deg til, og som du kanskje mest av alt trenger.

Når vi er trøtte krangler vi oftere over bagateller. Det den andre sier kan bli blåst opp til en stor greie uten å egentlig være det. Mens andre ganger er det større ting. Tema som kanskje kommer igjen og igjen, og som hver gang eller ofte fører til vonde krangler.

John Gottman sier: alle samlivskonflikter, fra de små irritasjonsmomentene til den åpne krigen kan plasseres i to kategorier:

  1. Enten kan de løses
  2. Eller så er de vedvarende, og vil da altså være en del av livet deres i en eller annen form for alltid.

Og flertallet av alle samlivskonflikter er i kategori 2. 69% for å være helt nøyaktig. Altså vedvarende…

Det er strevsomt å skulle forandre på hverandre hele tiden. Det er strevsomt å skulle jobbe for å bli mer like. Det er strevsomt å stadig skulle jobbe for å bli forstått, når det kan virke som at den andre ikke forstår, uansett hvor høyt du roper.

Det handler om at noen konflikter har kommet for å bli. Da handler det om å leve med disse vedvarende konfliktene uten å bli overveldet av dem. Da sier jeg IKKE at alle konflikter ER til å leve med! Men, noen konflikter som oppleves store, kan du likevel leve fint med. Kanskje det kan være litt befriende, å slippe å strevet for å bli enige, men kunne si at dette temaet, det er en av våre såre punkt. Det temaet unngår vi på en lørdag kveld, når vi skal ha tid sammen med god mat… For da VET vi av erfaring hva som kan skje…

Senk skuldrene og ha en riktig god helg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *